däcktryck

Michelin mäter däcktryck – med en app

Att smartphone har blivit människans ”multiverkyg” är tydligt. Det är visserligen en telefon men utöver det allt från GPS och scanner till vattenpass och tidtagarur. År 2015 lanserades världens första app för att kontrollera däcktryck. En efterlängtad app för att slippa åka in till närmaste bensinstation för att avgöra trycket i däcken. Däremot finns appen inte än så länge för vanliga bilar utan bara för traktorer.

Lantbrukarna monterar däck från Michelin (till stor sannolikhet går det enbart på deras egna däck) och laddar sedan ner en app till telefonen. Den dag som man är intresserad av lufttrycket tar man bara en bild på däcket och gör sedan några inställningar i appen. Det som måste anges är exempelvis belastning på axlarna (bak- och fram) samt vilken typ av däck som är monterade. Utifrån det beräknar sedan kalkylatorn viktfördelning och avgör passande lufttryck.

Orsaken att man just utvecklat den för lantbrukare i första hand är att lufttrycket behöver variera beroende på hur tung last man har.

Appen kan laddas hem till Android och iOS

Skulle det gå att applicera på andra däck?

I teorin borde det gå att utveckla en liknande app för personbilar. Men det finns betydligt fler parametrar att ta hänsyn till. Är det sommar- eller vinterdäck? Eller så kallade ”helårsdäck”. Vilken bilmodell är det och vilken årsmodell? Samtidigt borde det gå att koppla Trafikregistrets öppna databas mot en app. Idag går det ju att kontrollera vem som äger en bil genom att ange registreringsnummer. Det går även att söka upp passade däck hos många däckbutiker online genom att ange registreringsnumret. Skulle det då inte gå att ta kort på registreringsskylten varpå appen skulle kunna anpassa passande lufttryck beroende på modell osv. Betydligt enklare än att söka i en snårig instruktionsbok. Om appen kommer återstår att se.