31 miljoner för att få sparken
De flesta som får sparken får vänta en månad innan de eventuellt får A-kassa. Andra personer får över 30 miljoner. Det var ialalfall vad Coops VD fick när hon 2017 fick sparken från sin post. ”Vi borde ha erbjudit ett annat upplägg” säger dess styrelseordförande. Gissningsvis är det många av Coops medlemmar som håller med.
Det har framförts en hel del kritik mot Coop under början av 2019. Bland annat har man kunnat se flera kritiska inlägg om Coops kreditkort i bloggar och i social media. Detta inte minst eftersom Coop inte ansågs var tydliga i utskicket kring det nya kreditkortet om nya avgifter.
När det sedan blev känt att dess VD Sonat Burman-Olsson fått 31 miljoner i avgångsvederlag blev det kanske inte bättre ljud i skällan.
Hon fick posten 2014 och fick ganska snabbt smeknamnet ”succé-vd” eftersom hon lyckades ändra Coops dåliga resultat till betydligt bättre siffror. Men 2017 fick hon inte jobba kvar vilket många tyckte var oväntat. Hon blev uppsagd så det var inget helt eget beslut om att lämna över stafettpinnen till någon annan.
Men att en person som blir avskedad får så mycket pengar var inte helt uppskattat. Orsaken bakom den stora summan var att hon både skulle få en slutlön och en gratifikation. Det var en slags bonus som hon skulle få om hon nådde ett visst resultat. Eftersom hon under sina år hos Coop nådde resultatet kunde hon alltså lyfta 31 miljoner när hon lämnade posten.
Lärt sig av sina misstag
I ett meddelande från en styrelseordförande hos Coop säger de att man nu lärt sig misstaget och inte skapat samma situation för kommande VD. Detta genom att införa betydligt restriktivare avtal kring just denna slags bonus.
Samtidigt är det många som ställer sig frågande till varför Coop ens i början tecknade ett sådant avtal med Sonat Burman-Olsson. Det är ju inte första gången som chefer fått tiotals miljoner i avgångsvederlag, lön, bonus eller annat. Utbetalningar som skapat stor irritation hos kunderna och som på lång sikt även skadat varumärket. Det har handlat om allt från banker och fondbolag till biltillverkare och just matvarukedjor.
Företag som tar problemet på allvar bör se över avtal och praxis innan det uppstår utbetalningar på 30 miljoner – inte efter.
Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/coop-vdn-tvingades-ga-fick-31-miljoner-kronor/