foxconn

Vart är elektronikbranschen på väg? Foxconn, Apple och socialt ansvar

(Jag har valt Apple i detta exempel för att det är tydligast skillnader samt enkelt att få fram siffror, inte för att Apple nödvändigtvis är sämre än någon annan, men skulle man titta på Dell, HP eller någon annan av de stora tillverkarna så kan det mycket väl vara ungefär på samma sätt)

Marknaden verkar vända, IT bolagen slår rekord efter rekord.
Apple t.ex.:
Iphone 4 har precis lanserats
Vinsterna fullkomligt exploderar för storbolagen
t.ex Apples vinst kvartal 2 är svindlande 3,25 miljarder dollar, detta på en omsättning på rekordhöga 15,15,7 miljarder dollar i omsättning för samma kvartal. Detta ger en marginal på över 20%, helt otroliga siffror.
Det går samtidigt inflation i att bolagen skall vara schyssta, vilket ju låter bra.
alla bolag stoltserar med sitt CSR arbete, (Corporate Social Responsibility)
tex detta saxat från Apples hemsida:

”SUPPLIER RESPONSIBILITY AT APPLE
APPLE IS COMMITTED TO ENSURING THE HIGHEST STANDARDS OF SOCIAL RESPONSIBILITY WHEREVER OUR PRODUCTS ARE MADE. WE INSIST THAT OUR SUPPLIERS PROVIDE SAFE WORKING CONDITIONS, TREAT WORKERS WITH DIGNITY AND RESPECT”

Fantastiskt! Det ser ut som vi går en strålande framtid till mötes.

Men samtidigt läser man om det 13:e självmordsförsöket hos Foxconn och mer än 10 dödsfall på kort tid, världens största IT tillverkare, som bl.a. tillverkar Apples Iphone, men också till bolag som Dell, HP, ATI osv. Dom har 800 000 anställda i Kina.
Det finns många rapporter om hur Foxconn verkar behandla sina anställda. De fick en rejäl löneökning som för vissa nästan dubblerade lönen nyligen, men i reda pengar är det inte mycket om man tar i beaktande att dessa personer bygger några av de mest avancerade elektroniska prylarna man kan köpa, mellan 131$ och
291$ (löner mellan 930 kr 2066 kr) per månad.
Denna löneökning kom pga dessa uppmärksammade dödsfall och självmord, samt rapporter om dåliga arbetsförhållande, arbetspass på över 30 timmar verkar inte vara ovanligt.

Man har också satt upp skyddsnät runt byggnaderna för att förhindra dödsfall vid självmordsförsök!! (Se bifogad bild)
Det senaste dödsfallet berodde på att hon landade i näten, men ändå dog pga sina skador.

Nu är det ju lätt att direkt utmåla Foxconn som boven här. Men det är tyvärr inte så enkelt tror jag. Foxconn tjänar pengar, men det är inga stora marginaler. Grovt förenklat så är antagligen Foxconn så framgångsrika för att de är billigast utan tumma på kvalitet på produkten. Man kan ju undra vad som gör dom billigast och hur hårt bolag som Foxconn pressas pga konkurrensen.

Tittar man på Foxconns resultat så förra året hade dom en marginal på 1,9% långt ifrån t.ex. Apples marginal på över 20%

Det absurda i denna prisspiral är att alla tillverkare gör vad dom kan för att pressa priserna, en del av detta kommer oss konsumenter till godo, men en stor del är för att bibehålla marginaler eller för att vara konkurrenskraftiga.

Vart vill jag komma med detta?
Jag vet inte riktigt, men detta kan inte vara rätt. Pressade priser och odrägliga förhållanden är inget nytt. Men det måste gå att vända på detta.

Jag tror att en viktig komponent är medvetenhet. Precis som i alla vardagsbeslut, val av mat, färdmedel osv. Om man inte vet om ett problem så kan man inte agera för att undvika det.

Inget bolag vill ha dålig PR, varför inte vända på det och få bra PR pga sitt sociala ansvar?

Hur viktigt är det sociala ansvaret för individen?
Om det fanns två likvärdiga produkter, skulle du själv hellre köpa en från ett bolag som arbetar för något bra? Eller är det viktigare att spara en hundralapp?

Hur kan man få fram detta så att det syns i butikshyllorna?
Rättvisemärkning är nog svårt inom elektronik, enklare med kaffe och choklad skulle jag gissa. Men minst lika viktigt att belysal

Jag avslutar med ett litet räkneexempel.

T.ex. om jag köper en Iphone för ca 5300 kr, en telefon vars tillverkning beräknas kosta 180$ (ca 1200 kr) resterande 4100 kr fördelas mellan Apple och återförsäljaren, jag vet att andra mobiltelefoner ger enbart några % i marginal, och Apple är inte kända för att ge höga marginaler)

Men för att räkna högt säg att Apple tjänar 3500 kr per såld telefon.
Vad skulle hända om Apple sänkte marginalen med 100 kr?

Eller höja priset med 100 kr?
Jag själv skulle gärna betala 100 kr extra på något som kostar över 6000 kr om jag visste att den pengen gick till något bra.

Apple sålde bl.a. 8,4 miljoner iPhones under Q2… Det skulle bli 840 000 000 kr på 3 månader om 100 kr per telefon avsattes.
Tänk om dessa pengar skulle gå till något gott? t.ex högre löner för dom som bygger telefonen?

Hur stor skillnad skulle det vara för arbetarna på bl.a. Foxconn om de skulle få några hundralappar extra varje månad?
För en person som tjänar 1-2000 kr i månaden så är varje krona viktig.

Kan vi som konsumenter själva påverka detta?
Eller är det upp till politikerna.
Eller EU?