Bra laddare sparar energi och tid
Mobilladdare och mobilladdare? Finns det en skillnad? Ja tydligen om man får tro nyheten publicerad i DN. Vi tittar även närmare på generell energiförbrukning och tipsar om hur du kan minska denna.
DN testade nyligen mobilladdare i olika prisklasser och från olika tillverkare. De kom fram till att vissa laddare har tre gånger så lång ladd tid som andra, att vissa drar betydligt mer ström i standby-läge och att kvaliteten i stort variera ganska mycket mellan tillverkarna. De bästa är oftast de dyrare och originaltillverkarna ställer sig högt på listan. Samma sak gäller våra andra smarta enheter som klockor och aktivitetsarmband och dom har alla olika varianter av laddare och som exempelvis apple watch laddare är speciellt utformade för att ladda klockan på bästa sätt och hålla den på plats.
– ”Det är anmärkningsvärt att flera märken inte alls levererar den ström de utlovar. För kunden innebär det betydligt längre laddtider än vad det borde vara och man får inte det man betalar för, säger Viktor Ekermo, labbchef på ETC Batteritestcentrum, som undersökt laddarna.” – via DN.
På Svd tipsas hur man ska minska elanvändningen i hushåll, att spara el kan lätt ske genom att stänga av tv, dator och mobilladdare helt när de inte används. Att koppla till grenuttag är ett enkelt sätt att se till att allt stängs av samtidigt och helt. Har grenuttaget en fjärrkontroll slipper du dessutom att gå ända fram till kontakten för att stänga av den, men att tänka på är att grenkontakter med fjärrkontroll själva drar el, de också.
Blir medveten om din energianvändning
Energimyndigheten har fler tips, råd och testning kring elförbrukning på sin hemsida. Där man kan göra en energikalkyl för att räkna på kilowattimmar och förbrukad el. EU:s gränsvärde för högsta tillåtna standby-förbrukning skärptes i augusti 2011 till 0,5 watt. Något som kallas för Ekodesign har börjat bli vanligare och är ett sätt att märka produkter med deras energiförbrukning, det vill säga en indikator på hur energieffektiv den är. Ekodesign och energimärkningen förväntas tillsammans spara ca 43 terawattimmar el per år 2020 – alltså om cirka fem år.
De har även en lista med råd till dig som vill påverka din energianvändning och minska energikostnaderna. Att vara uppmärksam på sitt beteende kring energi är en viktig grundläggande start. Genom att förändra vanor endast litet kan du spara energi snabbt och enkelt. Ett exempel som ges är att använda vattenkokare istället för spis, undvika just standby-läge på olika apparater, byta ut alla lampor till lågenergilampor om detta inte redan är gjort, byta duschmunstycke samt kontrollera termostaterna. Att vara aktiv och kritisk när man tittar på olika leverantörer på marknaden är även det smart, diskutera med energirådgivare som är experter i ämnet. Täta fönster sparar mycket energi och är både enkelt och billigt.