Bredband

Duger mitt bredband för IP telefoni?

”Det är ju smart att både prata och surfa över bredband – enklare bättre och billigare – men hur vet jag att mitt bredband är tillräckligt bra för IP telefoni…”, undrar du…

Det finns ett par saker att tänka på för att lyckas med IP telefoni (kallas också SIP och VoIP), och det är också skillnad på kontoret, med flera användare, jämfört med när du jobbar hemma ensam.

Nätverket (LAN) till vilket telefonerna ansluts är ju det samma som för datorerna (en av fördelarna, inga separata sladdar till telefonerna), och det enda att tänka på är att det ska vara ett vanligt trådbundet LAN och med switch (förr fanns hub som inte är så bra). Flera telefoner delar uttag med datorn så det behövs alltså inga fler nätverksuttag. Trådlöst WLAN fungerar bra när du arbetar hemma med telefon i datorn (softphone), men är inte en så bra idé på kontoret med flera användare.

Brandväggen kontrollerar ju trafiken ut mot Internet och den måste släppa igenom telefoni (SIP protokoll, en typ av IP trafik). Det kan vara frågan om att öppna vissa ”portar”. På enklare brandväggar är det också oftast bäst att stänga av SIP stöd (SIP alg funktion). Om brandväggen inte klarar telefoni hittar du mycket prisvärda brandväggar, som ger telefonen företräde till bredbandet, från 1 500 kr.

Telefonerna ansluts till en liten dosa (klarar flera telefoner) som i sin tur ansluts till LAN’et. Dosan har funktion (IP tunnel) som hittar ut genom brandvägg och prioriterar röst. Det är ett enkelt sätt att komma igång med IP telefoni, och du behöver inte ändra på något i brandväggen.

I enstaka fall (vissa modem för Com hem privat bredband) kan bredbandsleverantören ställa till det med modem som inte släpper igenom telefoni, men då går det att få det utbytt. IP telefoni via mobilt bredband däremot fungerar inte alls, för att operatörerna inte vill det (kanske inte så svårt att förstå).

Till sist, det måste ju också finnas tillräckligt med utrymme på bredbandet både för telefoni och surf. Ett pågående samtal kräver 100 kb/s (0,1 Mb/s) upp- och nerström. För 10 personer kan man räkna med kanske 3 samtidiga samtal, men det beror ju på hur mycket ni ringer. För effektivt utnyttjade av bredbandet är det bra med en brandvägg som prioriterar röst, som jag nämnde tidigare.

Mycket att tänka på tänker du kanske, men kort handlar det om ett bra LAN och bredband. Och varför inte utnyttja den investeringen även till bra telefoni?!